fbpx

 van angst naar vertrouwen bij paarden door healer Anita Poelman

Ik heb gefaald naar het dier waar ik zoveel van hou…

24 maart 2016

Soms kom je door omstandigheden ongewild in een situatie terecht, die moeilijk of bijna onmogelijk lijkt te doorbreken.

Een situatie die je heel verdrietig en angstig maakt, en je een gevoel kan geven te hebben gefaald. Gefaald naar het dier waar je zoveel van houdt. 

En dan wil je keuzes maken die niet meer vanuit je hart komen, maar vanuit je ratio. En dat lijkt vaak de enige en makkelijkste weg, maar wanneer je even pauze neemt- en afstand van de situatie, komt er feitelijk altijd een “inzicht”.  Een soort van doorbraak. Een oplossing, een weg die je helpt weer terug te komen bij je hart en die je weer laat voelen wat je ratio niet kan verklaren.

Liefde, passie en compassie…

Wat is een Hoog Sensitief paard?

Dit overkwam mij ook met mijn liefste dierenmaatje “Syl”.

Syl is mijn leermeester pur sang. Eerlijk en oprecht. Streng maar rechtvaardig. En hij leeft in het hier en nu. Zoals alle dieren. Syl is een hoog sensitief paard, zeer bewust van alles en iedereen om hem heen. Hij voelt emoties van mens en dier, maar hij heeft ook nog een sterke verbinding met zijn oerkracht. Zijn kern, zijn weten vanuit vele generaties paarden-DNA. Alles doorgegeven via zijn genen, zonder restricties en zonder vooroordelen. Zodat veiligheid en voortplanting gewaarborgd is, tijdens zijn leven.

Maar natuurlijk leeft hij ook met zijn “herinneringen”. Herinneringen die hij maakt in dit leven, die hem hebben beperkt en hem hebben laten geloven en voelen, dat mensen onbetrouwbaar zijn… Dat mensen ongeleide projectielen zijn waar je maar beter voor weg kan lopen, of waartegen je in de aanval moet gaan. Waardoor hij al snel van zijn “vorige eigenaar” de naam kreeg een “onbetrouwbare knol” te zijn. Maar ook andere mensen zagen hem in dat licht.

Nooit, maar dan ook nooit heb ik hem op die manier “gezien”… De eerste ontmoeting met hem was zoooo bijzonder en altijd heb ik zijn enorme grote hart, zijn onvoorwaardelijke liefde gevoeld en ervaren….

En vandaag, ja vandaag was het weer “magisch” om bij hem te zijn.

Hoe herstel je het vertrouwen van je dier?

Onmacht en fouten

Vorige week maakte ik een grove fout, waardoor zijn vertrouwen in mij achteruit kukelde. Ik werd heel verdrietig en wist niet hoe ik dit kon doorbreken.

Er ging veel door me heen, frustratie, verdriet, angst en falen… en zelfs heb ik even gedacht om een ander thuis voor hem te zoeken. Gewoon omdat ik het even niet meer wist. Uit onmacht..

Het inzicht kwam, na de Animal Healing Experience waardoor ik het los kon laten.

En daar zit nu juist het antwoord. Het gaat niet om wel of geen macht, het gaat niet om beter weten. Het gaat om te kunnen handelen vanuit je unieke zijn, je authenticiteit, je liefde die je voor je dier voelt. Waardoor je jezelf de vrijheid geeft, die nodig is om samen met je dier te kunnen zijn.

Allebei vanuit gelijkwaardigheid en dan ontstaat er een “magische” verbinding. Je wordt 1 met je dier. Je wordt 1 in het zijn, en toch ook weer allebei als individuele wezens. Elk met een eigen wil, kracht, weten, vertrouwen, ervaringen en inzichten.

van angst naar vertrouwen bij dieren door healer Anita PoelmanVrijheid

Heel lang trainde ik met Syl in vrijheid. Hij mocht van mij altijd gaan, wanneer hij geen zin meer had en dat was altijd goed. Geen halster, geen lijnen, helemaal niets. Gewoon volgend omdat het voor hem goed voelde in totale vrijheid. Zodat er aan vertrouwen en zelfvertrouwen kon worden gewerkt. Voor hem, maar zeker ook voor mij.

Syl had een bepaald gedrag aangeleerd, bij zijn vorige eigenaar. Zodra hij een halsterlijn aangeklikt kreeg, draaide hij zich weg. En daar gebruikte hij zijn kracht voor. Dat hou je niet. 1 pk en 500 kg paardenmassa. Zodra hij los was rende hij weg, waarna hij 10 meter verder bleef staan. Alert en bedacht op de volgende “mensen-stap”. Het werd een moeilijk patroon om te doorbreken.

Zodra ik de lijn pakte, kreeg ik een samengetrokken gevoel rond mijn hart en ik dacht dat het mijn gevoel was. Maar op een bepaald moment werd ik me bewust dat het Syl zijn angst, pijn en verdriet was, die ik voelde. Zijn herinnering vanuit een traumatisch- en pijnlijk verleden kwamen naar boven en die informatie leek hij te delen met mij via die halsterlijn. Het was moeilijk voor me om niet mee te gaan lijden. En het enige wat ik nog kon doen, was me overgeven aan de situatie en vertrouwen hebben in wat er komen ging.

Van angst naar vertrouwen

Afgelopen 3 dagen heb ik mijn tempo veranderd met Syl en heb steeds heel rustig met hem gewerkt.  Halster om, even 2 minuten iets doen, samen scratchen, een voor hem bekende oefening, of een paar passen lopen. Maar heel kort en daarna vertelde ik hem hoe goed hij het had gedaan.

Syl gaf de richting aan van waar hij wilde grazen en ik stond naast hem of schuin voor hem, maar altijd met de lijn in mijn handen. Voelend hoe hij vanuit een enorme angst, steeds rustiger werd. Hij en ik konden steeds meer loslaten, en ik stond maar te geeuwen en te gapen. En zo werden we steeds meer 1. Samen en toch allebei als individuen die het fijn vonden om bij elkaar te zijn.

Op een bepaald moment, misschien 5 of 10 minuten later (er was geen tijd, dus helemaal zeker weet ik dat niet meer) richtte hij zijn hoofd op, waardoor ik hem uitnodigde om samen te lopen. 2 stapjes en daarna boog hij zijn hoofd weer naar beneden en om verder grazen. Kort daarna richtte hij weer zijn hoofd op, en we stonden inmiddels naast het pad wat ik graag met hem wilde wandelen. En weer nodigde ik hem uit, en het voelde alsof we samen hadden bepaald dat het nu het moment was om op weg te gaan. Hij keek me aan en we gingen op weg. Samen.

Syl liep vol vertrouwen mee, halster lijn gebogen en ontspannen. Ik rustig, maar heel ontroerd, er ontstond een informatiestroom tussen hem en mij, 2 hoog sensitieve wezens die elkaar begrepen, vertrouwden en vrij lieten.

in harmonie door healer Anita PoelmanElkaar vinden

Opluchting en vooral blijdschap, maar ook een diep dankbaar gevoel dat we elkaar weer hadden gevonden op een niveau zoals onze eerste ontmoeting was. Vol vertrouwen vanuit een helder weten en liefde naar elkaar.

De hele weg liepen we samen, zij aan zij, totdat we bij vlaggetjes kwamen. Syl richtte zich op en ik was niet verbaasd, angstig of in vraagtekens. Ik kon hem rustig vertellen, het is goed Syl, ik heb het gezien en kom maar er is niets aan de hand. Waarop hij mij vol vertrouwen volgde en we zo bij het eindpunt kwamen.

Magisch Moment

En dit “magische” moment ontstond na de “Animal Healing Experience”.

De “Animal Healing Experience” is een 3 daagse reis die je maakt met je dier om oude issues, oude pijn, verdriet en wantrouwen te helen.

Lees hier:

Hoe jij het zelfvertrouwen van je dier kunt verbeteren, en hoe je jouw vertrouwen in je dier weer terug krijgt.

Please follow and like us:
Hoe leer ik mijn paard zelfvertrouwen?
Getagd op: